Skip to main content
Stichting help anderen

Stille armoede – Stichting help anderen

Voor wie niet bij de voedselbank terecht kan, is er de stichting Help Anderen. Een witte bruidsjurk met het pak van de bruidegom. Twee pronkstukken in het winkeltje aan de Twekkelerweg van de Stichting Help Anderen. De schappen liggen vol gebruikte spullen: schoenen, halsbanden, speelgoed, kleding, boeken, beeldjes, glazen. Twee klanten snuffelen tussen het aanbod. De inkomsten gaan direct naar de aankoop van voedsel voor tientallen vaste klanten.

De huisvesting is zichtbaar te krap: de keuken achter de winkel is als magazijn in gebruik, de ruimte daarachter staat vol koelkasten en vrieskisten. Aan een tafeltje achterin de winkel zit Dimmy Delfsma. Oprichter van de stichting, drijvende kracht van een kleine groep vrijwilligers. Hun doelgroep: Hengeloërs die niet meer in aanmerking komen voor de voedselbank. Dat kan, als je net een euro boven de inkomensgrens zit. Maar dat wil niet zeggen dat je het dan breed hebt. Een vaste groep van zo’n 60 klanten komt wekelijks langs voor een voedselpakket. Brood, vlees, zuivel, groenten. Kosten € 5,-. “Als je een beetje creatief bent, kun je er een hele week mee”, zegt Dimmy.

Vooral veel ouderen zijn klant. Stille armoede. Ze schiet vol. “Laatst zei een oudere bezoeker tegen me dat ze zo moe was van alleen maar brood en eieren eten. Dat moet toch niet kunnen? Vaak hebben ze ook nog een paar hondjes. Daarom geven we ze ook voer mee.”
Dimmy Delfsma kent het gevoel. “Ik heb zelf in zo’n situatie gezeten met mijn man. Die werkte zich drie slagen in de rondte en dan hielden we nog maar 30 euro per week over voor ons drieën.” Ze begon eind 2010 minimagezinnen te helpen die niet bij de voedselbank terecht konden. Aangeleverde spulletjes ruilen voor etenswaren, waar ze voedselpakketten van samenstelde. Dat groeide snel. “Ze kwamen met volle aanhangers spullen brengen. Ik had de trap altijd vol staan. De slaapkamer ook.” Zo ontstond er een alternatieve voedselbank.

Het voedsel is afkomstig van twee Jumbo-supermarkten, Klieverik en Leferink. Alles wat een dag over de versheidsdatum is, verdwijnt in de koelkasten en diepvrieskisten aan de Twekkelerweg. Het brood komt van ‘De Broodplank’ aan de Joseph Haydnlaan. “We rijden elke dag”, zegt Dimmy, die voor dat werk eigenlijk wel graag een bestelauto zou willen hebben. Een vrijwilliger toont de inbreng van deze dag: heksenkaas, rauwkost, krulsla, bloemkool, aardappelen, patatten uit de koelkast. Verder speklappen en gehakt.

“We kopen er altijd zelf nog wat bij voor de pakketten”, legt ze uit. Zoals wasmiddelen, shampoo, tandpasta, rijst, macaroni. Alles wat langer houdbaar is. Ook spullen voor een complete kinderverjaardag, met chips, ranja en een knuffelbeest. Die pakketten worden gratis verloot. En eens in de maand maken Dimmy en haar zestien vrijwilligers iemand blij met zoiets als een dagje uit. En het zijn deze aanvullingen, die worden betaald uit de inkomsten van de winkel. Maar eerst moet de huur van het pand er nog af. Dat is 825 euro per maand. “Daar koop ik liever voedsel voor”, zegt Delfsma. Bovendien kent het pandje zo zijn beperkingen. Meubels kunnen er bijvoorbeeld niet in voor de verkoop, elke centimeter is in gebruik. “We zouden daarom ook wel wat ruimer willen zitten. Er staat zoveel te huur in Hengelo. Knijp eens een oogje dicht en bel ons op: ‘hier heb je een pand voor maar 100 euro per maand’. We zijn alleen al geholpen met meer opslagruimte.”
Er is geen telefoon, geen internet. “We doen het geld liever bij de pakketten. We maken liever een kind gelukkig met een pakket dan dat we bereikbaar zijn.”

Facebook: stichting-help-anderen
Website: stichtinghelpanderen.nl

Bron: Bob Gevers (Tubantia)

 

 

One thought to “Stille armoede – Stichting help anderen”

  1. Kijk, dit is nu wat ik noem een initiatief naar mijn hart. Is het niet schandalig en diep triest, dat mensen (die bijvoorbeeld door een zorgverzekeraar verplicht worden om gebruik te maken van de Stadsbank en dan net een paar euro in de maand “teveel” hebben om gebruik te mogen maken van de Voedselbank en de Kledingbank) het hier in Nederland niet langer redden zonder zo’n initiatief? Zo iemand als Dimmy zou toch eigenlijk ergens, voor een symbolisch bedrag van een euro, een dijk van een pand met een grote opslag moeten kunnen betrekken! Daar zou niet alleen Hengelo van profiteren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.