Skip to main content

Bijstand en inkomsten

Ontvangt u een bijstandsuitkering en heeft u daarnaast nog andere inkomsten, dan kunt u hieronder lezen wat dit betekent voor de hoogte van uw totale inkomen.

 

Wat gebeurt er met andere inkomsten

Heeft u nog inkomsten uit betaald werk, alimentatie, een WW-uitkering of een WIA-uitkering? Deze inkomsten tellen mee voor de bijstands-uitkering. Alles wordt bij elkaar opgeteld. De sociale dienst vult dit bedrag aan tot het voor u geldende bijstandsbedrag. Dat is dan uw aanvullende uitkering. N.B: Indien het totale bedrag gelijk is aan of hoger is dan het voor u geldende bijstandsbedrag dan ontvangt u geen uitkering van de gemeente.

Welke inkomsten tellen niet mee:

  • Kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag
  • Huurtoeslag en zorgtoeslag
  • Bijzondere bijstand

 

Deeltijdwerk

U heeft een uitkering en vindt werk voor een paar dagen per week. U verdient minder dan de uitkering die u krijgt. De sociale dienst vult uw loon dan aan met uitkering, tot het bedrag waar u recht op hebt. De sociale dienst kan tijdelijk besluiten om een kwart van uw loon niet te verrekenen met uw uitkering.

Dit betekent dat u dan een iets hoger inkomen hebt. De sociale dienst mag zes maanden tot maximaal € 198,00 per maand vrijlaten. De voorwaarde is dat uw werk de kans vergroot dat u zoveel kunt verdienen dat u geen bijstandsuitkering meer nodig hebt. De sociale dienst bekijkt of dit het geval is bij het werk dat u doet.

 

Regeling voor alleenstaande ouders

Heeft u als alleenstaande ouder deeltijdwerk en een aanvullende bijstandsuitkering? Dan kan de sociale dienst na de vrijlating van maximaal zes maanden van € 198,00, nog een extra periode een deel van uw loon niet verrekenen met uw uitkering. Het gaat om maximaal 30 maanden 12,5% van uw loon en een maximumbedrag per maand van € 123,69.

Voor deze vrijlating gelden de volgende voorwaarden:

  • U bent alleenstaande ouder
  • U bent 27 jaar of ouder
  • Uw jongste kind is jonger dan 12 jaar
  • U zorgt volledig zelf voor dit kind
  • Het werk dat u doet moet de kans op een baan waarbij u geen bijstandsuitkering meer nodig hebt vergroten
  • De sociale dienst bekijkt of dit het geval is bij het werk dat u doet

 

Vrijwilligerswerk

  • Bent u 27 jaar of ouder, doet u met toestemming van de sociale dienst vrijwilligerswerk en krijgt u voor dit werk een onkostenvergoeding? Dit geld mag u houden, maar nooit meer dan € 150,00 per maand en maximaal € 1500,00 per jaar. Het vrijwilligerswerk moet uw kans op betaald werk wel groter maken. Is dit volgens de sociale dienst niet zo? Dan mag u een vergoeding tot € 95,00 per maand en maximaal € 764,00 per jaar houden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.