Skip to main content

Uitkering en privacy

Wilt u een uitkering, dan krijgt u te maken met zogeheten uitvoeringsinstanties. Dit zijn organisaties die wettelijke regelingen in de sociale zekerheid uitvoeren, zoals het UWV werkbedrijf of de gemeentelijke sociale dienst. Uitvoeringsinstanties zijn wettelijk bevoegd om uw persoonsgegevens vast te leggen. Om te bepalen of u recht heeft op een uitkering, moet sociale zaken inzicht hebben in uw financiële situatie. Zij zullen naar uw inkomen en vermogen kijken. Uw vermogen is de waarde van uw bezittingen verminderd met de waarde van uw schulden.

Sociale zaken mag u vragen stellen om vast te stellen welke bezittingen u heeft. Een aantal vragen die u kan verwachten zijn:
•  Bezit u onroerende zaken?
•  Bezit u waardepapieren?
•  Heeft u een auto, motor, caravan of boot?
•  Bezit u antiek en/of sieraden?
•  Verwacht u vermogen te krijgen (b.v. uit een erfenis, ontbonden huwelijk of beëindigde samenwoning)?
•  Heeft u nog aanspraken op geld of bezittingen?
•  Is uw inboedel verzekerd en voor hoeveel?

Elke keer als de sociale dienst om informatie vraagt, moet deze de eigen belangen afwegen tegen uw privacybelang. Als u zich afvraagt waarom ze iets van u willen weten, kunt u dit altijd vragen. De sociale dienst moet dan kunnen aantonen dat het voor uw recht op een uitkering nodig is dat u deze gegevens verstrekt.

Uw bankafschriften mogen gecontroleerd worden om te zien welke inkomsten en bezittingen u heeft. U mag uw uitgaven daarbij onleesbaar maken als u dit wilt. In principie heeft de sociale dienst geen gegevens over uw uitgaven nodig. Voor het recht op een uitkering is het niet bepalend waar u uw geld aan uitgeeft. Soms is het nodig dat er kopieën gemaakt worden als bewijsstuk in uw dossier. Uw klantmanager moet u in dat geval kunnen uitleggen waarom het kopiëren noodzakelijk is.

Er zijn twee uitzonderingen mogelijk waarbij u wel inzicht moet geven in uw uitgaven. Bij een vermoeden van fraude, mag u uw uitgaven niet onleesbaar maken. Bij een aanvraag voor bijzondere bijstand, wanneer u aan moet tonen dat u noodzakelijke kosten moet maken en hiervoor de middelen niet heeft. Hierbij gaat het om uitzonderingsgevallen en moet sociale zaken aangeven waarom u inzicht moet geven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.